Seminar photo

Σεμινάριο – εκπαίδευση γεωπόνων

Στο πλαίσιο του έργου “ΘΕΣΣΑΚΛΙΜ – Αγροκλιματική ταξινόμηση Θεσσαλίας για βέλτιστη γεωργική παραγωγή και αναδιάρθρωση καλλιεργειών”, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, σεμινάριο – εκπαίδευση γεωπόνων στις εγκαταστάσεις του Πάρκου Καινοτομίας Joist στη Λάρισα. 

Στόχος του έργου είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη μιας μεθοδολογίας που να ελέγχει την καταλληλότητα μιας περιοχής για την ανάπτυξη καλλιεργειών και τη δημιουργία ζωνών παραγωγής για βελτιστοποίηση της αγροτικής παραγωγής. Το Έργο αναπτύσσεται σε ολόκληρη την έκταση της κλιματικής ζώνης της Θεσσαλίας με τελικό στόχο την χαρτογράφηση της αγροκλιματικής ζωνοποίησης καθώς και ενδεχόμενες αναπροσαρμογές καλλιεργειών με βάση τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.  

Η εκπαίδευση ξεκίνησε με την παρουσίαση του αφυπηρετήσαντα καθηγητή του Εργαστηρίου Υδρολογίας & Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δαλέζιου, σχετικά με το πλαίσιο των καινοτόμων μεθοδολογιών κλιματικής μεταβλητότητας στην ευάλωτη γεωργία της Θεσσαλίας και συνέχισε με την παρουσίαση του καθηγητή του Εργαστηρίου Γεωργικής Υδραυλικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δέρκα, ο οποίος ανέλυσε τον τρόπο υπολογισμού-εκτίμησης της πραγματικής τιμής εξατμισοδιαπνοής με τη χρήση δορυφορικής τεχνολογίας για τη βελτίωση της διαχείρισης του  αρδευτικού νερού.  

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες γεωπόνοι, ανάμεσά τους και πρωτοετείς φοιτητές του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενημερώθηκαν για την σημασία του εδαφολογικού χάρτη στη γεωργική παραγωγή από τον κ. Τσαντήλα, πρώην Διευθυντή του ΕΛΓΟ Δήμητρα, όπου έγινε σαφές ότι χωρίς εργασία υπαίθρου δεν μπορεί να γίνει σωστή χαρτογράφηση του εδάφους παρά τα σύγχρονα συστήματα δορυφορικής απεικόνισης και την εξέλιξη της τεχνολογίας.   

Η εκπαίδευση ολοκληρώθηκε με την αναφορά στον ρόλο του Συμβούλου Γεωτεχνικού στη μετάβαση της αγροτικής εκμετάλλευσης στη νέα εποχή από τον Πρόεδρο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Κεντρικής Ελλάδας, κ. Ντογκούλη. 

Το Έργο υλοποιείται και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΠΑΑ) (κωδικός πράξης Μ16ΣΥΝ2-00387).